På denna sida presenteras de lok jag hade i min ägo med bilder, historik och eventuella tips och bedömning av modellerna. Ha en trevlig läsning!
Lima Rapid RA 987 i originalfärg
En av de vackraste elloken som vi haft rullande på de svenska banorna är Rapid-loket. Passande namn när typen var ny för den var en av de snabbaste loken på den tiden. Denna färgsättning var den ursprungliga för de första loken kring 1955.
Modellen är av Limas fabrikat som är den enda modelljärnvägstillverkaren tillbaka i tiden som hade modellen i sitt sortiment. Detaljeringen är godtagbar och den fanns både för DC- och AC-drift. Just denna är ombyggd från DC till Märklin-systemet med släpsko och digitaldekoder från Märklin. Ombyggnaden kan ni läsa om under rubriken Byggtips.
Piko Green Cargo Re-lok
Ett av de snyggaste av de moderna elloken och ett av de lok som går allra bäst på de gamla M-skenorna. Faktiskt otroligt bra och med mycket fina lågfartsegenskaper!
Förlagan består av 16 st ny inköpta lok kring år 2010 som används för blandade godstransporter av företaget Green Cargo som ägs av svenska staten.
Rälsbuss av typ Y7 och resgodsvagn
En av mina favoriter på banan är denna Y7 från som jag tror UGJ tillverkat samt resgodsvagnen från Jeco. Denna typ av rälsbuss var en av standardtågen på barndomens bana mellan Simrishamn och Ystad.
Jag har byggt om tvårälsbussen till växelström genom att montera släpsko och dekoder. Ett rätt lätt jobb på denna modell och som gav klart godkända köregenskaper.
Märklins SJ T44 diesellok
T44 är en svensk klassiker bland dieselloken. Byggdes i 123 exemplar och efterföljare till T43. Märklin har lyckats väl med modellen med bra detaljering och går utmärkt även på gamla M-skenor. Har digitaldekoder men det hade inte varit fel med även ljuddekoder.
Märklins SJ V5
Detta lilla rangerlok införskaffades av SJ i 40 exemplar som sedan togs över av Green-Cargo. Just med denna färgsättning har gjort tjänst i ett antal år vid Ystad station.
Märklins modell har digitaldekoder men går mest som en dålig symaskin och låter även så. Inget för gamla M-skenor men trevlig som displaylok på rangergården.
Limas SJ T43 i SJ:s klassiska röda färgsättning
Efter ett antal år målades det mesta SJ hade till denna lite smutsröda färg. Smaksak vilket som är snyggast, denna färg eller originalet.
Modellen är från Lima och för DC-drift. Kommer kanske bygga om för AC-digital men loken har svårt med M-skenor på grund av små hjul.
Limas T43 i BK-tågs färgsättning
BK-tåg startade sin verksamhet 1989 och hade som mest fyra stycken T43 lok som målades i deras egen färgsättning utom en av dem. Tyvärr gick företaget i konkurs 2005.
Modellen är en liten specialare i att den är tillverkad av Lima men ommålad av Jeco! Den är i original för AC-drift.
Märklins serie 442 Hectorrail-lok
Hector Rail är ett svenskt transportföretag som har köpt in två av dessa Siemenslok för det svenska behovet.
Modellen kommer från Märklin och har både digital- och ljuddekoder. Går som väntat mycket fint på banan och detaljerad på en nivå som man förväntar sig för ett nytt lok.
Märklins D-lok med träkorg
En riktig klassiker och ett måste på en svenskinspirerad modellbana tycker jag är detta D-lok med träkorg från Märklin. Originalet började trafikera banorna redan kring 1925.
Detaljeringen är lite grov men loket är väldigt udda så den pryder sin plats. Just detta exemplar har Deltadekoder samt fempolig motor och går rent driftmässigt fint på banan.
Heljans Öresundslok av modell EG
Detta lok är jag extra stolt över att äga eftersom det är ett lok framtaget kring år 2000 för att bland annat transportera gods på Öresundsbron.
Den annorlunda färgteckningen på loken finns tyvärr inte kvar utan alla loken i serien är nu målade i DB:s röda toner
Modellen som är för AC och med dekoder är kraftfull och väl detaljerad men har svårt att klara kurvor.
Jecos X2000 i original färgsättning
X2000 tågseten togs fram i början på 90-talet och Sveriges budgetvariant av snabbtåg. Nu 30 år senare rullar de fortfarande på stambanorna och ger tågresan fortsatt en känsla av berg- och dalbana pga. att de kör på spår anlagda för ånglok för drygt 100 år sedan.
Modellen är av fabrikat Jeco och en premiummodell som tyvärr inte är anpassad till gamla Märklinspår.
Märklins RC-lok i röd färgsättning
RC-loket är det lok som funnits i flest exemplar på landets nät av räls. Hela 366 st tillverkades. Denna variant har den klassiska orange målningen.
Modellen är från Märklin och har en eftermonterad Delta-dekoder och går skapligt på banan men det märks att det är en gammal konstruktion även som modell.
Märklins RC-lok i blå-svart-röd färgsättning
RC-loken har funnits i ett antal olika färgsättningar och denna är en av de snyggaste tycker jag. En tid matchade även personvagnarna till denna layout.
Modellen är från Märklin och har en Delta-dekoder som gör sitt jobb men gångegenskaperna med den gamla Märklinmotorn är inte imponerande.
Märklins SJ Litt Sa med tidstypiska vagnar
Ångloket togs fram kring 1910 som ett lok för medellånga avstånd. Totalt byggdes 46 st och avslutade sin karriär kring 1970.
Loket tillhör en presentförpackning från Märklin med tre vagnar från samma epok. Ett mycket fint detaljerat lok som jag tycker tillhör standarduppsättningen för en Märklinrallare.
Fleischmanns SJ Litt Ga lok
Litt Ga var 20 st lok som importerades från Tyskland 1918. De gjorde trafik fram till 1956 och endast ett är bevarat.
Modellen är från Fleischmann och i DC-utförande där försvenskningen består av bifogade dekaler. Var på min bana ett displaylok på bangården.
Liliputs SJ Litt K24
Även detta lok var importerat från Tyskland men endast i ett exemplar och gick på en privatbana tills SJ tog över och fick nr 1776. Skrotades på 60-talet.
Modellen är från Liliput och försvenskningen består i ett dekalark med SJ-loggor. Är i DC-drift och var endast ett displaylok på min bana.
DB BR 43
Ett av Tysklands mäktiga ånglok som byggdes under 1920-talet och som drog mest gods. Överfördes efter andra världskriget till Östtyskland där det gjorde tjänst till slutet av 60-talet. Till och med jultomten är fascinerad av dessa häftiga maskiner!
Modellen är från Märklin för AC-drift med dekoder samt även ljuddekoder och eftermonterad rökgenerator.
DB BR 103
Ännu och det är det kraftfulla BR 103 som gjorde tjänst från 1970 till början på 2000-talet. Ett av världens kraftfullaste lok och enligt mig själv, ett av de snyggaste och elegantaste.
Modellen är från Märklin för AC-drift med dekoder samt även ljuddekoder. Den har även rörliga pantografer styrda digitalt. Det här är ju inget svenskt lok i heller men var en av favoriterna i Märklin-katalogen i mitten av 70-talet när jag hade den första modelljärnvägen. Hade inte råd då men 50 år senare lyckades jag uppfylla min önskan :-)